26.5.05

Serway - Fizik

Serway Fizik "Fen ve Mühendislik için Fizik Modern Fizik İlaveli" Geçenlerde ekşi sözlük'de de Road Runner sorusundan bahsedildiğini görünce kitabı elime aldım. Kitabın 1. cildinde dumura uğradığım için işaretlediğim sorulardan birkaçı;

Syf: 88, Bölüm 4 İki Boyutta Hareket, Soru: 13
Süperman Eiffel Kulesi'nin asansörünün düşmeye başladığını (kablo kopmuş) gördüğü zaman Paris civarında ağaç tepesi yüksekliğinde uçmaktadır. x-ışını görüş yeteneği, Lois Lane'in asansör içerisinde olduğunu söyler. Süperman, kuleden 1 km uzakta ve asansör 240 m yükseklikten düşüyorsa, Superman'in Lois'i kurtarması ne kadar sürecek, ortalama hızı ne olacaktır?

Syf: 92, Bölüm 4 İki Boyutta Hareket, Soru: 78
Noel Baba oyuncaklarını dağıttıktan sonra, eğlenmeye karar verir ve şekil 4.27 deki gibi, buz tutmuş bir çatıdan aşağıya kayar. 8 m uzunluğunda olan çatının tepesinden durgun halden harekete başlar ve 5m/s*2 lik ivme ile hızlanır. Çatının kenarı, Noel Baba'nın üzerine düştüğü yumuşak kar yüzeyinin 6 m yukarsındadır. (a) Noel Baba'nın kar yüzeyine vardığı zamanki hız bileşenlerini, (b) hareket halinde olduğu toplam zamanı, (c) ev ve kar içine indiği nokta arasındaki d uzaklığını bulunuz.

Syf: 94, Bölüm 4 İki Boyutta Hareket, Soru: 84
Ön bilgi: Soruda Road Runner'dan bahsediliyor. Resmi de var.

Kararlı bir kurt, hızlı koşan atletleri yakalamakta başarısız olmaktadır. Kurt 15 m/s*2 lik sabit yatay bir ivme sağlayan Acme jet motorlu bir çift kaykay takar (şekil 4.31). Bir atlet uçuruma doğru koşarken, tam kurdun yanından geçtiği anda kurt uçurumun kenarından 70 m uzaktan durgun halden harekete geçer. (a) Atlet sabit hızla hareket ederse, kurttan önce uçuruma ulaşmak için sabit olması gereken minimum hızı hesaplayınız. (b) Uçurum bir kanyonun dibinden 100 m yukarıdaysa, kurdun kanyonda nereye düştüğünü bulunuz ("uçuş" halinde olduğu zaman, kaykayının hala çalışır durumda olduğunu varsayınız). (c) Kurt kanyondan düşmeden hemen önce, hız bileşenlerini hesaplayınız. (Bilindiği gibi, atlet uçurumda ani bir dönüş yaparak kurtulur.)

Kitabın diğer bölümlerinde de bu tarz son derece heyecanlı sorularla karşılamak mümkün, eğlenceli bir kitap, şiddetle öneririm.