6.3.07

Uzaya Yolculuk

Zaman zaman uzaya gitmek istediğimi yazarım buraya. Herşeyden ve herkesten ölmek zorunda kalmadan kurtulmanın yolu olduğunu düşünüp kendimi kötü düşüncelerden bir süre uzaklaştırmaya çalışırım. Bunu uzun vadede düşünüp masaya yatırma fikrini hiç düşünmemiştim. Şimdi bunu incelemek istiyorum...

Mekiğimizi tanıyalım:

1.Katı yakıt roketleri (Temin etme zorunluluğu %100): Katı yakıt roketi atmosferden çıkana kadar gereken itme kuvvetini sağlayan roketlerdir. Eldeki imkanlarla bunu sağlamak mümkün olmazsa saman pazarından muadili temin edilmelidir.

2.Hidrojen tankı (Temin etme zorunluluğu %100): Mekiğin belirli bir hıza ulaşmak amacıyla atmosferi terkedip yörüngeye oturana kadar kullandığı yakıt tankıdır. Yakıt için hidrojeni temin etmek hele hele de depo edip mekiğe montlemek dikkat çekici olabilir. Bunu ucuza ve dikkat çekmeden sağlamak amacıyla LPG tankı ekleme yoluna gidilebilir. Çalışmalar kapsamına dahil edilmeli...

3.Uzay Mekiği (Temin etme zorunluluğu %100): Çelik sac ya da alüminyum sac kullanılarak yapılmasında bence bir sakınca yoktur. Lakin nasa araştırmaları için kullandığı mekiklerde bunları mı kullandı bilemiyorum.

Mekiğin Bölümleri:

a. Ön kontrol iticileri (Temin etme zorunluluğu: isteğe bağlı): Mekikle bazen ileri geri manevralar yapmamız gerekebilir. Ancak "kocaman uzayda manevra yapıp da ne yapacağım hem ölmek var dönmek yok" diyorsanız ön kontrol iticilerini mekiğinize dahil etmeme şansınız var.

b. Yıldız takipçisi (Temin etme zorunluluğu: isteğe bağlı): Yıldız takipçisi deyince magazin programı zannedilmesin zira uzayda yerimizi ve yönümüzü bulmak amacıyla yıldızların yerini tesbit etmek isterseniz böyle bir eklenti şart gibi görünüyor. Lakin "biz bir yer aramıyoruz, yönümüzü bilmesek ne kaybederiz" diyorsanız isteğe bağlı olarak bunu da mekiğe dahil etmeye bilirsiniz.

c. Uzaktan kumandalı kol (Temin etme zorunluluğu: isteğe bağlı): Elle müdahale etmemizi gerektiren durumlar için böyle bir mekanizmaya ihtiyacımız olabilir. Olmaya da bilir. Siz bilirsiniz.

d. Elevonlar (Temin etme zorunluluğu: yok): Mekiği Dünya'ya geri göndürmek için mekiği yukarı aşağı haraket ettirmeye yarayan kanat parçalarıdır. Lakin biz dünyaya dönmeyi düşünmediğimiz için böyle bir eklentiyi mekiğimize eklemeyi gerek görmüyoruz.

e. Dümen (Temin etme zorunluluğu: %100): Dümensiz araç mı olurmuş, koyun bi tane, belki işe yarar. Hatta ihtiyaten bi de vites koyun. Üstüne de tokaları geçirin, heh oldu... Bi de emrah kaseti, mümkünse 80'li yıllara ait...

f. Gövde flapları (Temin etme zorunluluğu: yok): Bu da gerektiğinde mekiği yavaşlatmak ya da durdurmak amacıyla kullanılan fren olarak kullanılır. Gezimiz turistik amaçlı olmayıp yerleşme amacı güttüğünden böyle bir mekanizmanın mekiğimiz için temin edilmesinin lüzumu yoktur. Çünkü bu flap dediğimiz zımbırtı sadece atmosferde çalışır.


Tüm bunlar sağlandıktan sonra asıl çileli olan kısım temin edilmelidir. Uzaya giderken yanınıza alacağınız üç şey nedir? Bu soruya bir an önce cevap verip en kısa zamanda temin işlemlerine koyulmalısınız.

Huzuru ve mutluluğu uzayda bulacağınıza dair teminat olarak:
tıklayınız...

Kaynak: Vikipedi